Ga verder naar de inhoud

Update fase 2

21 april 2021

Een korte update in fase 2 van het Mmmonk project.

Stand van zaken digitalisatie

Op 31 oktober 2020 liep fase 1 van mmmonk ten einde. We rondden hiermee het eerste deel van de digitalisatie van de manuscripten in de Openbare Bibliotheek Brugge en het Grootseminarie Ten Duinen af. We klokten af op een totaal van 198 gedigitaliseerde manuscripten: 122 van de bibliotheek en 76 van het grootseminarie.

Veel tijd voor pauze was er echter niet. Meteen aansluitend, op 1 november, ging fase 2 van start. In deze fase werken we opnieuw samen met iGuana waardoor het digitaliseren zonder onderbreking kon doorlopen. Door de vlotte overgang en goede samenwerking met iGuana verloopt het digitaliseren volgens schema. Begin maart 2021 lag het aantal op 131 gedigitaliseerde manuscripten.

Tegenover fase 1 zijn er twee wijzigingen in het digitaliseringsproces:

  • Twee scanoperatoren in plaats van één. An van Holder en Wardani Kusumo wisselen elkaar af. Hierdoor is het voor hen mogelijk om de beelden te bewerken op de dagen dat ze niet digitaliseren. De samenwerking met beide scanoperatoren verloopt zeer vlot en samen met projectmedewerker July van Malderen zijn ze goed op weg om het vooropgestelde doel te halen.
  • Grotere scanopstelling. In fase 1 bleek de opstelling niet groot genoeg voor enkele manuscripten. Daarom werd in fase 2 de opstelling aangepast zodat ook grote formaten gedigitaliseerd kunnen worden.

Collectie Grootseminarie Ten Duinen

Volgens de oorspronkelijk projectplanning moest de digitalisatie van de manuscripten in het Grootseminarie Ten Duinen afgerond zijn in fase 1. Op die manier zou de digitaliseringsopstelling gedurende fase 2 in de hoofdbibliotheek van Brugge kunnen blijven staan. Twee voorvallen in fase 1 hebben er echter voor gezorgd dat niet alle manuscripten van het Grootseminarie gedigitaliseerd konden worden. Ten eerste waren er tien manuscripten die te groot bleken voor de toenmalige opstelling. Daarnaast ontving het Grootseminarie een subsidie van het Fonds Baillet-Latour om een deel van hun collectie te laten restaureren door het Book Heritage Lab van de KU Leuven. Verschillende manuscripten waren dus niet beschikbaar om te digitaliseren.

Om de collectie van het Grootseminarie alsnog volledig te digitaliseren zullen de grote formaten en een eerste cluster van gerestaureerde manuscripten overgebracht worden naar de digitaliseringsstudio van de bibliotheek. Het gaat in totaal om 20 manuscripten. Een laatste cluster gerestaureerde manuscripten zal pas beschikbaar zijn na fase 2. Er werd overeengekomen met het Grootseminarie dat deze manuscripten in fase 3 gedigitaliseerd zullen worden door de Openbare Bibliotheek Brugge.

En naast het digitaliseren?

In fase 1 lag de focus hoofdzakelijk op de digitalisatie van het corpus. In fase 2 gaat de digitalisatie verder, maar wordt er ook meer aandacht besteed aan het voorbereiden van de presentatielaag, het contextualiseren van het corpus, en het verrijken van de metadata. Momenteel worden de eisen voor de presentatielaag verder gespecifieerd. Deze voorbereiding vormt de basis voor het ontwikkelen van de presentatielaag in fase 3 door een externe firma. Op vlak van contextualisatie werden verscheidene teksten geschreven over de geschiedenis van de vier grote abdijen. Daarnaast werd de metadata verder aangevuld met o.a. records uit VIAF en Wikidata. Voor circa 123 manuscripten is al een korte beschrijving geschreven. Tot slot wordt er gewerkt aan een projectwebsite, waar onder andere meer info te vinden zal zijn over het project en IIIF, en over de collectie en de abdijen. De projectwebsite komt binnenkort online.