Nieuws

Jaron en Robbe over hun stage bij Mmmonk

Binnen het kader van de opleiding Historische Taal en Letterkunde hebben Jaron Jacobus en Robbe Verhelst stage gelopen in de Openbare Bibliotheek Brugge. Ze werden aan het werk gezet voor het Mmmonk-project. Hoe ze dat hebben ervaren lees je hieronder in de getuigenis van Jaron:

“Binnen het kader van onze stage aan de Openbare Bibliotheek Brugge werkten mijn stagepartner, Robbe Verhelst, en ik mee aan het Mmmonk-project. Onze eerste opdracht was de metadata van de reeds gedigitaliseerde manuscripten verrijken door de schriftstijlen te identificeren. Om de schriftstijl te identificeren konden we gebruik maken van de beelden die digitaal beschikbaar zijn gemaakt binnen het Mmmonk-project. We hebben voor een 400-tal manuscripten de schriftstijl bepaald. Deze info zal toegevoegd worden aan de metadata.

Daarnaast werkten we mee aan de schaderegistratie van de manuscripten die nog niet gedigitaliseerd waren. Hiervoor gingen we op locatie naar het Grootseminarie Brugge. Een deel van die collectie, 9 manuscripten, werden eerst gerestaureerd alvorens ze gedigitaliseerd kunnen worden. Voor een deel van deze manuscripten voorzagen wij een gedetailleerd conditierapport zodat ze naar de Openbare bibliotheek Brugge kunnen om daar gedigitaliseerd te worden.

Deze opdrachten waren een uitgelezen kans om onze codicologische en paleografische vaardigheden toe te passen in de praktijk en dankzij de uitgebreide begeleiding van de andere medewerkers konden we onze vaardigheden verder uitdiepen. Nu de stage afgelopen is, kan ik met voldoening terug kijken naar de taken die we volbracht hebben en ben ik blij dat we ons steentje konden bijdragen om het verleden mee een toekomst te geven.”

Jaron geeft ons ook nog mee wat zijn favoriete handschrift is: “Door mijn voorliefde voor middeleeuwse encyclopedieën heb ik manuscript 411 uitgekozen als mijn favoriete exemplaar uit de collectie. Het werk is bezaaid met kleine miniatuurtjes die wat duiding geven bij de tekst, wat het ook voor leken die het Latijn niet machtig zijn een prachtig exemplaar maakt.” Je kan dit manuscript ook zelf bekijken in de viewer links.

Inschrijven op nieuwsbrief