Nieuws

European Lettering Institute wordt partner van Mmmonk

Het European Lettering Institute en Mmmonk zullen in Fase 3 samenwerken! De studenten en onderwijzers zullen onze ontwikkelingen testen en zullen IIIF use cases uitwerken op het Mmmonk-corpus als onderdeel van hun onderzoeks- en onderwijsopdrachten.

Lieve Cornil, projectleider van ELI, licht toe waarom ze het Mmmonk-project een meerwaarde vindt voor haar en haar studenten:

“Als kalligraaf, lettervormgever en docent werk ik al bijna heel mijn carrière met handschriften. Ze zijn nog altijd de bron voor hedendaags ontwerp en essentiële bouwstenen voor elke letterkunstenaar in spe. Historisch onderzoek is dus cruciaal, maar was in het verleden niet altijd evident of toegankelijk.

Na de uitleg van Evelien Hauwaerts wat IIIF voor ons kan betekenen overviel mij een groot enthousiasme.

Het afstemmen van data, het zelf kunnen catalogeren van manuscripten naargelang het onderzoeksterrein, het maken van annotaties, het kunnen presenteren van manuscripten op een ongeziene kwalitatieve manier doet mij als maker en docent duizelen. Het opent nieuwe wegen en zal studenten helpen schriftinformatie beter te begrijpen en te verwerken. De actieve interactie (in- en uitzoomen, guided viewing) tijdens de presentatie zullen de manuscripten weer veel meer doen leven. Een absolute meerwaarde is ook dat we deze letter niet alleen heel gedetailleerd kunnen bestuderen als teken, maar het tegelijkertijd kunnen plaatsen in een totaal context (pagina én boek) waardoor we het hele verhaal op een heel gemakkelijke manier vormelijk begrijpen.

Dit geeft ons als ontwerper, maar ook als pedagoog de mogelijkheid om nog dieper in te gaan op de lettermaterie. De student krijgt het voordeel op een heel efficiënte en kwalitatieve manier aan vergelijkend schriftonderzoek te doen.

We engageren ons dan ook graag als partner in dit project en kijken uit naar een verrijkende samenwerking.”

Inschrijven op nieuwsbrief