Nieuws

Mmmonk lanceert lesmap en vier inspirerende video’s rond manuscripten voor het lager onderwijs

Mmmonk lesmap

Middeleeuwse manuscripten spreken tot de verbeelding. Om kinderen uit het lager onderwijs op een spelende en creatieve manier kennis te laten maken met middeleeuwse manuscripten hebben we een lesmap uitgewerkt. Al doende ontdekken de leerlingen hoe een manuscript tot stand kwam.

Inhoud

 • digitale reproducties van 40 middeleeuwse manuscripten,
 • een uitgebreide handleiding en bijhorende PowerPoint die je stap voor stap begeleiden door de les,
 • een spreadsheet met lesvoorbereiding,
 • 4 video’s ‘Middeleeuwse miniaturen door kinderogen’.

Onmiddellijk naar de lesmap? Scrol naar beneden!

Doelstelling

Door zelf een pagina te creëren leren de kinderen over de methode waarop (middeleeuwse) handgeschreven boeken werden gemaakt. Ze krijgen een idee van hoeveel tijd en moeite het kostte en denken creatief na over de visuele vormgeving van hun eigen pagina door bewust bezig te zijn met letters, vormgeving van letters, decoratie en miniaturen.

Goed om te weten

 • Leeftijd6-12 jaar. De lesmap is ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar, en er is mogelijkheid tot diversificatie.
 • Duur2 à 3 lessen. In onze testklassen hebben de 3 groepen elk 3 lessen gespendeerd aan de lesmap, maar is het zeker mogelijk dit te beperken tot 2 lessen.
 • Gratis en open. De lesmap is vrij te gebruiken en kan naar wens en noden aangepast worden. Al het materiaal is downloadbaar. In de Brugse Biekorfbibliotheek kunnen ook pakketten worden afgehaald met afgedrukte reproducties.
 • #mmmonk. Wij zijn erg benieuwd naar jullie creaties! Deel ze via social media of contacteer ons zodat wij jullie foto’s kunnen toevoegen aan onze hall of fame op de website van Mmmonk.

Videoreeks ‘Middeleeuwse miniaturen door kinderogen’

Om de leerlingen een duwtje in de rug te geven om over middeleeuwse kunst te praten, hebben we vier inspirerende filmpjes gemaakt met Robbe (5), Elias (6), Maarten (8), Elin (10) en Berre (10). Zij kijken met onbevangen blik naar middeleeuwse bladzijden vol Latijnse kriebels en kleurrijke miniaturen. Hun vragen worden op kindermaat beantwoord door onze huisexpert. De eerste video in de reeks kan je hieronder bekijken:

Getest en goedgekeurd

De lesmap werd ontwikkeld in samenwerking met leerkracht Emma Mortier. We gingen samen aan de slag met drie groepen in de kunstacademie Ter Beuken. De leeftijd varieerde van 6 tot 12 jaar.

De lesmap is volledig gebaseerd op de vragen die de leerlingen stelden. De kinderen reageerden steeds met verwondering en verbazing.

De verschillende stappen

 1. Verkenning – De uitgeprinte reproducties worden op een grote tafel verspreid, de kinderen krijgen de tijd om te kijken en vragen te stellen en de leerkracht vult aan met vragen zodat de kinderen het hele verhaal achter de manuscripten ontdekken.
 2. Opdracht 1: tekst. – Na de eerste vragenronde krijgen de kinderen hun eerste opdracht: een tekst vormgeven. Dit doen ze deels door zelf iets te schrijven met inkt en pen (of veer) en deels door uit tijdschriften kolommen tekst te knippen en te plakken. Het gaat hier niet om de inhoud, maar om het uitdenken van een bladspiegel.
 3. Opdracht 2: initiaal. – Na het ontwerpen van de tekst, krijgen ze de taak om een initiaal te ontwerpen in hun schetsboek. Daarna brengen ze die initiaal over op hun blad.
 4. Opdracht 3: randdecoratie. Ten slotte kunnen ze aan de slag gaan met verf om decoratie toe te voegen in de marges. Om het geheel helemaal af te werken wordt gouden verf gebruikt om accenten aan te brengen ter imitatie van bladgoud.

Bekijk hieronder enkele werkfoto’s en resultaten:

Zelf aan de slag?

Wil je zelf ook aan de slag gaan met deze lesmap? Je kan deze hier (ZIP) downloaden om zelf af te drukken of een reeds afgedrukt pakket (met enkele extra’s!) gaan ophalen in de Openbare Bibliotheek Brugge in de Biekorf aan de balie van de ‘Jeugd’. Vul hiervoor dit bestelformulier in.

In de lesmap:

De lesmap is vrij te gebruiken en kan aangepast worden naar wens. Als je zelf aan de slag gaat met de lesmap stuur dan zeker enkele foto’s door of deel ze op sociale media met de hashtag #mmmonk.

Waarom maakt Mmmonk een lesmap?

Een middeleeuws manuscript is geweldig! Het is zo veel dingen tegelijk: kunst, vakwerk, taal, een drager van kennis en een link met ons verleden. Met Mmmonk ontsluiten we zo’n 820 middeleeuwse manuscripten van de abdijen Ten Duinen, Ter Doest, Sint-Pieters en Sint-Baafs. De digitale beelden en beschrijvingen van de manuscripten worden op een duurzame en open manier samengebracht en toegankelijk gemaakt op het Mmmonk-platform (lancering op 1 december 2022). Deze manuscripten zijn nu open en vrij toegankelijk zijn voor iedereen, en dus zeker voor kleine mmmonkjes van de lagere school! Voor hen maakten we deze lesmap, zodat we onze liefde voor middeleeuwse manuscripten kunnen doorgeven.

Inschrijven op nieuwsbrief